fredag 17. november 2017

Årets siste hyttehelg


Takk for i år!

NB sterke bilder!

Det er bare å advare, først som sist: Sterke bilder mot slutten av dette innlegget!

Nylig var jeg en kort tur på hytta for å gjøre den klar for vinteren. Det er ikke mye jeg trenger å gjøre.
Først og fremst: Alt som ikke tåler frost må tas med hjem. Kjøleskapet må slås av. Kaffetrakteren vendes opp ned for å tømmes helt for vann. Sisternen som samler regnvann via takrennen ble tømt for et par uker siden, og fuglekassene tømmer jeg ikke før til våren. Var det noe annet, da? Tror ikke det.
Så da var det bare å slappe av med fyr på peisen, strikketøy og en film på TV. Hele dvd-samlingen hjemmefra er nå flyttet hit og står i bokser under senga. Hjemme har jeg mer enn nok av film- og seriemuligheter.
Nå har jeg det på hytta også!
Nå ser jeg Sopranos for tredje gang. En serie som tåler det.

Ellers har jeg som kjent underholdning nok rett utenfor hyttedøra: Ekorn og småfugler. Rev og mus.
Travle tider.


Toppmeis og svartmeis

Småfuglene er glupskere enn noen gang. Det handler vel om å fete seg opp før den tøffe vinteren.
Så ivrige er de at de nesten glemmer å være redd for meg.

Andre som blir stadig mindre skvetne når jeg dukker opp, er mine ekornvenner. Jeg aner ikke hvor mange de er nå, men det er økende ekornaktivitet utenfor hytta. Jeg tror ryktet går i skogen når dama har ankommet på hytta. Da vanker det peanøtter. Type med skall. Fra Spar på Noresund. Ekornene mine blir som sagt stadig mindre skvetne, og fortsetter det på denne måten, spiser de kanskje av hånden til neste år?
Man kan i hvert fall håpe!
Når det er (midlertidig) tomt for peanøtter, slår de seg til på fuglebrettet der de blir sittende lenge og vel og gomle solsikkefrø - til fuglenes store irritasjon.

Her er det en som viser fram den flotte halen sin:


Får aldri nok solsikkefrø. 

Og her er det en som demonstrerer hvor fin halen blir i motlys

Haleprakt.

Reven ble nevnt. Nei, jeg har fortsatt ikke sett den siden en minneverdig dag i 2012. Men jeg hører den!
I blant, om natten, før jeg har sovnet og det er beksvart ute - da hører jeg at noen tusler rett under soveromsvinduet mitt. Det er ikke et menneske. Gudskjelov. Den saken er klar. Men noen av en viss størrelse. Det kan ikke være noen annen en reven selv.
Nå hadde det dessuten snødd litt, så neste morgen kunne nattevandreren avsløres. Det var Mikkel, ja.Avslørt!

Så til de sterke bildene.
Noen reagerer på bilder av døde mus. De kommer nå. Jeg er jo i besittelse av en effektiv, amerikansk musefelle (som du kan lese mer om her). Forrige gang jeg var en kort tur på hytta, gikk denne uskyldige, vesle tassen i fella: 

Skulle bare spise litt peanøttsmør...


Elektrisk støt sørget for en rask død, deretter havnet den i dødsskuffen.
Denne skuffen skal kunne romme hele ti mus, påstår produsenten av fella.

Så da jeg dro fra hytta lot jeg fella stå påslått (går på batteri). Jeg skulle jo tilbake to uker senere.
Og hva lå i skuffen da de to ukene var gått?

Syv søte små

Sju mus!
De ble pent dandert under en busk bak hytta for fotografering. I løpet av morgentimene dagen etter ble de borte.
Stakkars små. Så kan man jo spørre seg: Var disse drapene egentlig nødvendig? Jeg har faktisk ikke mus inne i selve hytta. Bare i boden og på do. Og i et klesskap. Det siste er ikke OK. Men det kan jeg sørge for å tette.

Men så ble det i hvert fall mat til reven denne dagen.4 kommentarer:

 1. Sikkert litt vemodig å stenge for vinteren, men desto kjekkere å starte hyttesesongen igjen til våren. Og mus i hus eller klesskap er ikke kjekt, men må vel påregnes langt ute i naturen. Har hatt inne i et kjøkkenskap i et gammelt hus jeg hadde, var rett og slett ekkelt. Og jeg viste ingen nåde med dem heller. Men de forsvant heldigvis etter at jeg skiftet et gammelt vindu i kjelleren.
  Nå kan du glede deg til våren og ny hyttesesong :)
  Ha en fin helg!
  Hilsen fra Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, mus må påregnes ute i naturen! Hytta er jo nesten like mye deres som min! Heldigvis er de ikke inne i selve hytta. Og gudskjelov ikke i kjøkkenskap! Ha en fin helg du også!

   Slett
 2. Takk for enda et innsiktsfullt og nyttig innlegg på den fineste hyttebloggen jeg vet om! Hittil har jeg motvillig brukt gift for å holde musene unna, men du har gitt meg skumle ideer om å trappe opp fra kjemisk krigføring til elektrisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gift dreper musene, men de blir jo liggende og råtne rundt omkring, da... Hvis du ikke ønsker dette - eller å påføre dem lidelse - er denne musefellenes Rolls Royce tingen. Dyr, men gjør nytten. Ellers får du jo gammeldagse musefeller for kr 15 eller noe sånt. De gjør nytten de også. ;-)

   Slett