torsdag 31. mai 2018

Snart kommer unga!


Fluesnappertrippel

Jeg var jo nødt til å dra raskt opp på hytta igjen for å sjekke tingenes tilstand:
Hvem har flyttet inn i fuglekassene i år? Hvem vant kampen om den grå fuglekassa? 
Det skal visstnok kunne gå hardt for seg når kjøttmeiser og fluesnappere kjemper om en god bolig. 
Det kan gå på livet løs! Drept av kjøttmeis i kamp om bolig, er visstnok vanligste dødsårsaken blant svarthvite fluesnappere her til lands.
Så hvem vant denne runden? Meisene eller fluesnapperne?

Fluesnappermamma skuer ut over sitt rike. Fluesnappere i den nye fuglekassen lenger ned også.

Det ble fluesnapperne! Full seier i tre praktfulle utsiktsboliger. 
For første gang er det altså svarthvite fluesnappere i alle tre kassene. 
Jeg må innrømme at jeg synes det er litt kjedelig. Fluesnapperne besøker aldri fuglebrettet mitt, så jeg kjenner dem liksom ikke. Skulle gjerne hatt et meisepar boende nærmest verandaen og godstolen min. 

Men om du ikke får den du elsker - elsk den du får. Det heter i hvert fall så. Og i dette tilfellet var det ikke vanskelig. Nå elsker jeg mine små fluesnappere!
På bildet over og under ser dere fluesnappermamma titte ut av sin nye bolig. Dette var for to - tre dager siden. Hun satt ofte sånn - i flere lange minutter - muligens for å sjekke ståa før hun fløy ut. 

Vil gjerne ha seg en rugepause.

satte hun seg noen minutter favorittgrenen rett utenfor. Deretter smatt hun lynsraskt av gårde for 
å snappe seg en flue. 
Den svarthvite fluesnapperhunnen er slett ikke svart og hvit. Hun må nøye seg med gråbrun fjærdrakt. 
Etter det jeg kunne se, er ikke det hvite helt hvitt heller. Men nå som jeg har fått henne tett innpå, synes jeg hun er helt nydelig

Fru Fluesnapper er ikke like fjong som sin mann, men nydelig likevel.

Det er naturligvis den karakteristiske hannen som har gitt fuglen navn. Han er en fjong og fin liten herremann kledd i svart og hvitt. Den stilige karen liker å sitte øverst og ytterst på en gren og ta seg ut, 
mens han synger de vakreste triller
Med tre fuglekasser og tre fluesnapperhanner, er det mye fin fuglesang på hytta nå!
Sjekk dette klippet fra Youtube: Fluesnappersang

Men hvorfor synger han så iherdig ytterst på sin gren når han allerede har kone i hus og unger på vei? 
Jo, han vil lokke til seg enda en dame! 
Svarthvit-hannen er ofte bigamist, og når kona har lagt seg for å ruge, hender det at han finner seg en kone til. Og når han har satt unger på henne, og hun begynner å ruge, drar han tilbake til kone nr. 1 for å hjelpe henne med ungene.
Kone nr. 2 må som oftest klare seg selv. 

Herr Fluesnapper kommer med mat til fruen.

Utro jålebukk? Nja, det er det vel bare menneskehanner som kan være. Uansett må både fluesnapperhannen og -hunnen jobbe hardt. På bildet over ser dere herr Fluesnapper som kommer hjem med en proteinrik matbit til fru Fluesnapper som er opptatt med å ruge, og som bare kan tillate seg korte turer ut. Han blir sittende der i åpningen og lage noen rare lyder, før han stikker hodet raskt inn med fluen eller larven eller hva han måtte ha snappet med seg. 
Helt sikker på at han er far til ungene i redet, kan han ikke være. Hunnen kan nemlig også ha vært ute og svingt seg før hun flyttet inn i deres felles bolig. 

Alt dette skjer. Rett foran øyene mine. Mens jeg sløver i godstolen på hytteverandaen. Drama, utroskap, familieidyll, slit og strev. Modige styrtangrep på nærgående ekorn og flaggspett. Skjønnsang og varselsskrik. Kampen for tilværelsen. Mens jeg sitter der og lurer på om det er "lov" å ha en isbit i hvitvinen. Den er blitt litt lunken.

Eggene klekkes vel når som helst - kanskje i skrivende stund eller i går. Jeg dro fra hytta for to dager siden. Neste gang jeg drar opp på hytta (og det blir om få dager - her må man følge med!) tipper jeg både mor og far er i full sving med mating av glupske unger.

Rapport følger!


Mer om fluesnappere her:
Fuglevennen
Naturfag.no2 kommentarer:

  1. Så underholdende! Jeg følger med og håper det beste for vert, - deg, fine Inger, rugende og fugleunger av alle typer.

    SvarSlett
  2. Ja her må vi følge med....både artig og spennende😊

    SvarSlett