tirsdag 29. august 2017

Hvor ble det av blåbærene?

Tre bær! Fantastisk!

Blåbæremysterium

Det pleier å bugne av blåbær på hyttetomta. Riktignok har jeg røsket opp mye lyng de siste årene, men det er fortsatt blåbærlyng nok til at jeg kan plukke mange liter hver sommer - bare noen meter fra hyttetrappa der jeg kan sette med ned og rense bær i solskinnet. Blåbærplukking for den bedagelig anlagte.

Både i fjor og i forfjor var det fantastiske blåbærår. Men plukket jeg noe? Nesten ikke. Bare nok til et par herlige skåler fylt med nyplukkede bær med melk og masse sukker. 
Tidligere år har jeg sørget for å plukke nok til å fylle fryseren hjemme slik at jeg har hatt smakfulle antioksydantbomber gjennom hele høsten. Denne sommeren skulle jeg slå til igjen. Skikkelig.
Blåbær er som kjent ikke bare gode, de er også foryngende. Sies det.


Et bær!

Første forsøk var for fire uker siden. Stor skuffelse. Bærene rundt hytta var få, små og ikke særlig fine. Dessuten var det mange kart. Jeg ga raskt opp, og besluttet å vente noen uker for å la bærene få en sjanse til å forbedre seg. I fjor var jo lyngen full av svære bær til langt ut på høsten - selv etter at bladene hadde begynt å falle av. Men ikke i år, nei.
Annet forsøk. Så, for noen dager siden, dro jeg opp på hytta igjen, klar til innsats. Men hvor var bærene? Nesten ikke et blåbær å se. Hvor ble de av?? 
Et mysterium.
Dermed var jeg nødt til å bevege meg litt. Jeg tok beina fatt og trasket opp til fjernere blåbærlynger. Der var det gudskjelov bær. Men mye mindre enn normalt. Etter mye strev ble spannet fullt. Tre liter. Vet ikke om det er nok til å gjøre meg yngre, men fornøyd likevel.

Innsatsen ble premiert med blåbærsveler!
Noen vil kalle dem "amerikanske blåbærpannekaker", men det er jo norske sveler.
Bruk gjerne din egen sveleoppskrift, men her er min oppskrift. Og som i så mange oppskrifter: Litt revet sitronskall gjør susen.

Blåbærsveler

2,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver (evt 1/2 ts hjortesalt og 1/2 ts natron)
3 ss sukker
1 egg
3,5 dl kefir
50 g smeltet smør
revet skall av 1/2 sitron (bare det gule)
Nyplukkede blåbær
Smør til steking


Mammas hjulvisp funket som bare det (men et helvete å rengjøre).

Bland mel, sukker og bakepulver i en stor bolle. I en annen bolle blander du egg, kefir, smeltet smør og revet sitronskall. Deretter røres alt sammen til en jevn røre. La røren stå og svelle minst en halv time.

Smelt smør i en stekepanne. Bruk en liten øse (evt 3 ss) til å helle røre i pannen. La den flyte ut til små pannekaker på ca 12 cm i diameter.


Litt for store, eller? 

Dryss blåbær over pannekakene før røren stivner på overflaten. Når pannekakene er pent brune, snus de, og stekes ferdig på den andre siden. NB ikke bruk for sterk varme, ellers blir de brent før de blir gjennomstekt.Bra til å være sveledebut!


Serveres gjerne med rømme eller vaniljeis - eller bare et dryss sukker som her. Best nystekte!
3 kommentarer:

 1. Du får forhåpentligvis en ny sjanse neste år :) Men svelene dine så fantastisk gode ut. Jeg så at jeg hadde mye blåbærlyng rundt på tomten min. Skal opp på besøk snart, kanskje jeg finner litt jeg også. Hvis ikke har jeg i frysen fra to år tilbake, vet ikke om de er brukenes nå, men det finner jeg vel ut av :)
  Ønsker deg fine høstdager på hytta!
  Hilsen fra Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. To år gamle bær er sikkert brukandes! Jeg tinte nettopp en pose to år gamle tyttebær, og de var helt som de skulle være. Ønsker deg også fine høstdager på hytta!

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett