søndag 23. august 2015

BlåbærsøndagEn deilig dag i lyngen 

Årets siste sommerdag? Jeg skal virkelig ikke klage. Etter en herlig solskinnsuke på hytta, er det meldt gråvær og regn i morgen. Dermed må vel sommeren sies å være over for i år.
Men hyttelivets gleder er ikke over! Fortsatt bugner det av bær både i blåbærlyng og på bringebærbusker, og snart er både tyttebær og kantareller modne.
 

Men man skal gidde det.
Skal man virkelig utsette ryggen og resten av sitt skjøre legeme for slike anstrengelser, når godsakene er å få i butikkene?
Ja, for det smaker bedre! Og føles bedre! Og når det gjelder blåbær, er det vel knapt nok noe som er sunnere enn de som plukkes i norsk natur. De som er blårøde - ikke hvite - inni. Antioksidantbomber!


Men likevel skal man altså gidde det.

Motivasjonen var stor: Knapt noe smaker bedre enn en stor skål nyplukkede blåbær med kald melk og masse sukker.
Derfor ble det blåbærtur på meg på sommerens siste dag.


Nok å ta av

Men "blåbærtur" kan det knapt kalles. Jeg trenger bare bevege meg to meter fra hyttedøra, så befinner jeg meg midt i blåbærlyngen. Fordelen er at jeg kan gjøre en relativt behagelig dag ut av det.  

Jeg labber ut i lyngen akkurat når jeg føler for det, røsker opp bær så lenge jeg orker. Plukkeøktene avbrytes av rolige rensepauser på trammen. Innimellom tar jeg en liten hvil med kaffe og kanskje en matbit og en kald Solo. Man blir jo både sulten og tørst av anstrengelsene. 


Rense, rense, rense

Mye å rense blir det jo, særlig når jeg bruker en sånn bærplukkersak. Men sola skinte, og det er jo fint 
å sitte på trammen.
Resultatet ble mange små plastposer med bær som skal fryses til vitamindoser utover høsten, samt en god porsjon som skal spises ferske de nærmeste dagene.
Premien for innsatsen var et sensommerlig høydepunkt:


Herlig!

Mens jeg satt der og spiste mine blåbær tenkte jeg at noe av det beste med å være voksen, er at man kan ha på så mye sukker man vil.
Og det gjorde jeg.

Likevel vil jeg by på en sukkerfri blåbæroppskrift til slutt. Sommeren er ikke mer over enn at denne suppa fortsatt kan lages. Hvis det fortsatt går an å få tak i rabarbra, da.


God suppe

 

Ingers friske sommersuppe

Dette er rett og slett en rabarbrasuppe med jordbær og blåbær. Sukkerfri og av det "slankende" slaget. Kan selvsagt lages med sukker. Så mye du vil!
 

Lag først rabarbrasuppe slik: 
Del rabarbra opp i centimeterlange biter. Dekkes med vann og kokes to-tre minutter. Ha i presset sitron, flytende søtstoff, f.eks Natrena, samt en god klunk Fun Light med appelsinsmak.
Smak den til slik at den er søt nok.
Avkjøles.


Ha i jordbær delt i store biter, og rikelig med friske blåbær (frosne blir ikke riktig her, synes jeg)
Serveres kald med en klatt vaniljekesam eller liknende. 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar