mandag 28. juli 2014

Kom deg ut og plukk!


En fryd for øye og gane.

Sommerens beste blåbærsalat


Blåbærtider! Det er på høy tid med en sommermatoppskrift, og denne herlige salaten med blåbær, spinat, feta og pinjenøtter, er noe av det beste jeg har spist på lenge. Blåbærene ble plukket like utenfor hyttedøra - og da smaker de jo selvsagt ekstra godt.

Jeg har ikke funnet på oppskriften selv, men har hentet den fra "Bærboka" skrevet av Kirsten Winge, som jeg er så heldig å kjenne. Denne dyktige trønderdamen fra Trysil er forfatteren bak en rekke inspirerende kokebøker med mat fra naturen. Dette er hennes (foreløpig) siste, og i den omtaler hun hele 25 (!) spiselige, norske bærsorter.  
Hva med for eksempel blokkebærpai, einerbærøl, heggebærgelé eller krydderkake med tyttebær? Eller rett og slett jordbærsyltetøy?
Boka ble til og med hedret med sølvmedalje i Gourmand World Cookbook Awards tidligere i år, et slags verdensmesterskap for kokebøker. 


Nesten verdensmester.

Blåbærsalat - Kirstens oppskrift:

Til 4 personer:
500 g friske blåbær
1 pose spinatblader
150 g ost (fetaost, blåmuggost i biter, salatost)
2 ss balsamicoeddik
2 ss olivenolje
1 dl pinjekjerner
salt
nykvernet pepper

Vask og tørk spinatbladene, og legg dem i en salatbolle. Legg osten over spinatbladene. Ha over blåbær. Bland balsamico og olje, og tilsett litt salt og pepper. Hell dette over salaten. Øverst legges pinjekjerner, som er lett ristet i tørr stekepanne. Serveres til for eksempel spekemat.

Man trenger ikke følge en salatoppskrift helt slavisk - det er lov å gjøre litt som en selv vil! Dressingen blandet jeg godt med spinatbladene før jeg la over resten av ingrediensene. Dessuten var jeg så heldig å ha funnet en neve søte markjordbær på tur samme formiddag, og de gjorde ikke salaten noe vondere, det kan jeg love. 
Som anbefalt, brukte jeg feta, som smakte fortreffelig sammen med de søte bærene på en varm sommerdag. Kanskje prøver jeg en god blåmuggost eller en chèvre neste gang.Nydelig lunsjrett

Friske bær er å foretrekke, siden tinte, frosne bær blir litt klissete når de blandes i en salat. 
Kjøpeblåbær/hageblåbær (de som er hvite inni) kan selvsagt brukes - men er ikke like smakfulle som norske villblåbær. 
Med andre ord - dette er sesongmat, så kom deg ut og plukk!


Nyttig bærinfo, fristende oppskrifter og flotte foto av Ove Bergersen og Esten Borgos.

Kirstens hjemmeside og mange flere oppskrifter finner du her: Kirstenwinge.noIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar