fredag 25. april 2014

Vårrengjøring del 2

Fuglekasse 1 er ryddet og klar for innflytting.

 

Kjøttmeisens innredningsstil avslørt


Vårens vakreste eventyr er herved innledet: Fuglekassene er renset, fjorårets reder er fjernet - det er atter en gang visningssesong for nye leieboere.
En kjøttmeis har allerede vært innom og kikket, og så riktig fornøyd ut. Kanskje det var den som bodde her i fjor sammen med sin kjære? Uansett må de to meisene belage seg på å måtte krangle med fluesnapperne om leieavtalen. De frekke fluesnapperne har det med å flytte inn selv om det allerede bor noen der. Da blir det kamp! I fjor vant meisene.
Hvem vinner i år? Vi får se.


I fjor: Meisemor eller meisefar mater ungene sine.


Men hvordan er egentlig meiseparets innredningsstil? Det har du nok ofte lurt på.
Årets vårrengjøring gir svar: Maksimalistisk, mykt og skogs-chic. Mose er deres foretrukne materiale, med dunhvitt som aksentfarge. Kanskje er det rett og slett dun, men det kan like gjerne være fyllet i stolputene på verandaen... 
Men det skal det bli en slutt på!

Myk mose for de små.


Fuglekasse 2 ble i fjor bebodd av en svart-hvit fluesnapperfamilie med mange sultne små.  Året før bodde det blåmeiser her. Samme tre, men en annen kasse - uten hakkespettbeskyttelse rundt inngangen. Resultat: Alle ungene ble tatt av hakkespetten. Noen små, blå fjær i kassen da den ble renset våren etter, vitnet om tragedien. 
Det skal ikke gjenta seg!Fuglekasse 2 har også fått hakkespettbeskyttelse.


Heldig som jeg var, ble jeg nærgående vitne til de modige små fluesnapperungenes første flytur i fjor. Det var sikkert skummelt nok i seg selv å skulle kaste seg ut av den trygge kassen og ut i løse lufta, og det ble ikke mindre skummelt av at jeg sto rett under! Utrolig tøffe, var de.


I fjor: Modig fluesnapperunge sekundet før første flytur.


Årets vårrengjøring avslører at fluesnapperfamilien har en helt annen innredningsstil enn kjøttmeisnaboene. Mykt og relativt maksimalistisk her også, men med et helt annet materialvalg i heimen. Tørre blader skaper en annen stemning og stil. Et mer moderne uttrykk. Men gjør nok samme nytten.


På dette underlaget vokste de opp.Fuglekasse 3 har lang historie på Lidstua. Den gamle, råtne fuglekassen ble skiftet ut med en ny, svenskbygd, rød stuga for noen år siden. Men jeg tror det er den samme svart-hvite fluesnapper-familien som har bodd her i alle år.
Det vil si - hvis det er samme familie, må det utvilsomt ha vært noen generasjonsskifter løpet av årene. 


Fuglekasse 3 venter på sine faste leieboere


Fluesnapperne kommer fra Afrika til akkurat denne kassen hver eneste vår, igjen og igjen. 
På bildet under sees fluesnapperpappa mens han mater sine sultne små. Han er flink med ungene, det skal han ha, men han er utro mot kjerringa!I fjor: Fluesnapper-pappa i aksjon. Snart er han her igjen!

Disse fluesnapperne har beholdt sin personlige innredningstil. Familien har nemlig hatt samme sparsommelige (late?) innredning i de tre årene jeg har renset boligen deres - en stil som avviker betydelig fra artsfrendene i den svarte kassen. Den røde stugan er innredet utpreget minimalistisk. Her ligger bare et par-tre tørre blader igjen når kassen ryddes om våren. For noen betyr visst stil mer enn komfort.

Men unger ska'rem ha! Hvert eneste år. Og nå er de snart i gang igjen. Velkommen skal de være!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar