lørdag 21. september 2013

Svartmeis i trøbbel

Ikke lett å være liten meis.

Paralysert av skrekk

Hva har skjedd med denne fuglen? En bitteliten svartmeis som bare få minutter tidligere satt fornøyd og koste seg med frø på fuglebrettet sammen med en spettmeis? Her sitter den urørlig på gelenderet med åpent nebb. Som frosset fast.

En meter fra den åpne døra. Her: en granmeis.


Her ser dere fuglebrettet fra en annen vinkel enn dere har sett tidligere. Dette for å vise hvor kort avstand det er til den åpne hyttedøra.

Iveren etter fuglebrettfrø har økt påfallende den siste måneden. De skal vel spise seg opp til vinteren. Særlig granmeisen og svartmeisen har vært på hogget. I tillegg til spettmeisen, da. Den er alltid på hogget.

Denne iveren rundt brettet kan føre galt av sted. Nemlig inn i hytta mi. Et par av dem har klart å skjerpe seg og finne veien ut igjen selv. Men andre reagerer annerledes. Som denne svartmeisen:


Med åpent nebb.


De blir paralysert av skrekk. De skiter av angst, og blir sittende urørlige med åpent nebb - i vinduskarmen, på en dør eller på gulvet. Da må "mor" gripe inn. Jeg løfter den nærmest vektløse skapningen varsomt opp og setter den ut på gelenderet på verandaen. 

Der blir de sittende like urørlige i mange minutter. Så plutselig kommer de til hektene igjen og flyr bort.
Tre ganger har det skjedd. Her er en skrekkslagen granmeis:


Kan ikke dama flytte seg!

Men nå er det blitt kaldere i luften. Jeg holder døren lukket. Takk og lov, tenker fuglene.


1 kommentar:

  1. Koselig med fugler på hytten:)...ja ellers også men det er vel på hytten man har tid til å virkelig å se på dem.

    SvarSlett