mandag 16. september 2013

58 millioner italienere kan ikke ta feil

God i pasta!

Porcini

Jeg var så godt i gang med soppsnakk, og følger raskt opp med en runde til:
Her er en av italienernes favoritt-råvarer: Steinsopp - Funghi porcini.
Funghi = sopp, porcini = "liten gris"!

Italienerne elsker pasta og risotto med porcini. De fleste oppskrifter er beregnet på tørket sopp - som også er mulig å få tak i her i Norge. Det er tross alt bare en begrenset periode fersk steinsopp er tilgjengelig. Men når den ferske er der, da er det fest!

Fest ble det også i hytta mi da jeg på en bærtur snublet over en velvoksen steinsopp. Ikke én gang, men to! Tilbake på hytta var det fram med soppbøkene for å bli helt sikker. Og javisst, dette var to eldre eksemplarer av den smakfulle delikatessen. Ideelt sett burde de vært litt yngre, mindre og lubnere (som en liten gris!), men jeg var mer enn fornøyd.

Det var bare å sette over pastavannet!


Oops, litt mye parmesan nå også..


Jeg har delt sopp-pastaoppskrifter med dere før, men her får dere én til:

Spaghetti ai funghi porcini

(Til 2 personer)
Spaghetti, linguine, fettuccine, tagliatelle eller papardelle
Nyplukket steinsopp i skiver/biter
3 ss extra virgin olivenolje

2 hele fedd hvitløk 
En kvist rosmarin
Eventuelt: en klype kajenne eller en liten tørket rød chilipepper
1 dl tørr hvitvin
Hakket persille 
Revet parmesan 
Salt, nykvernet pepper

Sett over pastavannet.
Stek soppen i oljen sammen med hvitløken og rosmarinen (evt chilipepperen).
Krydre med salt pepper, og la det surre ca. fem minutter før du har i hvitvinen.
La det surre videre i 5-6 minutter.

Fjern hvitløk, chili og rosmarin.
Kok pastaen og hell 1-2 øser pastavann i soppblandingen før pastaen rennes av (Vannet inneholder stivelse fra pastaen og vil tykne sausen litt).
Bland den nykokte pastaen i soppsausen og dryss over persille.
Serveres med revet parmesan.

En skvett whisky istedet for hvitvin skal visstnok være godt!
Bruker du tørket steinsopp, skal den først bløtlegges (les på pakken hvor lenge). Ta vare på vannet, sil det gjennom et kaffefilter og bruk det i pastasausen.

Til inspirasjon kan du klikke her: Fettuccine ai funghi porcini
Og slik ser en italiener som spiser steinsopp-pasta ut: Tagliatelle ai funghi porcini 


Grundig sjekket før jeg spiste dem!
Buon appetito!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar