mandag 5. august 2013

Måtte lykken din gro...

Kongelige tradisjoner

Se min fine hyttedo

"Måtte lykken din gro som gresset bak do"...
Slik het det i de gode, gamle utedotider. Både lykken og gresset vokser som bare det på hytta mi, men det skyldes nok ikke god gjødsling. Jeg har faktisk ingen utedass, men en nymotens elektrisk forbrenningsdo. Selve innretningen har et navn som fiffig kombinerer utedoens royale tradisjoner og det faktum at den brenner våre efterladenskaber til den fineste aske: Cinderella.
Askepott, med andre ord.
For fint skal det være. Min dass følger solide norske tradisjoner og har kongebilder på veggene. Også så fine bilder! Kjøpt på bruktmarkeder og loppemarkeder. Jeg har hatt dem i mange år uten å ha et sted å henge dem. Men det var nok en mening med innkjøpene: De skulle pryde dassen på Lidstua.


Forbrenningsdopipa i midten. Olav til venstre.

Kong Olav er representert med to bilder: Det største (over) er et staselig fotografi der den daværende kronprinsen poserer ganske så kjekk og uniformert med sin kommende brud, svenske prinsesse Märtha. Tror dette er et forlovelsesbilde fra 1928.

En enda yngre kronprins Olav kan også beundres med studenterlue på et lite fotografi i kroken ved vinduet. Dette var opprinnelig et postkort, men er blitt pent innrammet av en ukjent person for mange år siden. 


Gromgutten.

 
Man kan jo lure på hvordan tradisjonen med kongebilder på utedassen har oppstått.
Det finnes sikkert flere forklaringer, men dette er den vanligste:
I riktig gamle dager hadde man ikke dopapir. Da brukte man pinner eller mose - eller hendene. Egentlig irrelevant i denne sammenhengen, men jeg bare nevner det. Heldigvis gikk verden framover, og så begynte man å bruke avispapir eller ukeblader. Problemet var bare at av og til var medlemmer av kongefamilien avbildet, og man kunne i anstendighetens navn tross alt ikke tørke seg bak med Kongen! Så rev man ut sidene og hengte dem på doveggen.Se så skjønn!
Jeg har dopapir på min hyttedo. Slik sett slipper man dette dilemmaet. Men dette betyr ikke at de kongelige slipper unna doveggen.

Når man sitter på min hyttedo, har man for eksempel denne karen over høyre skulder: Prins Harald. Skjønn som bare det, med himmelblå øyne og blond sleik.
Han bærer uniform, så man kan vel formode at han er
...tja...20 år?Utsikt fra tronen.


Og her er utsikten fra selve tronen. 
Øverst et praktfullt fotografi av Norges tre vakre små i maritim påkledning (USA 1945?): Fra venstre prins Harald med tenna på tørk, eldstebarnet prinsesse Ragnhild og prinsesse Astrid. 

Men hva er dette?!? Svenskekongen!?! Och Silvia? Dette bildet er en gave. Giveren er en royalist bosatt nær svenskegrensen, og bildet ble forært da hun hadde ryddet kontoret sitt. Som man ser, er det fra bryllupsdagen den 19. juni 1976, og avisutklippet er fra en svensk avis - åpenbart fra før de innførte tabloidformatet. Helt klart en avisside som ikke er egnet til unevnelige renslighetsoppgaver. Opp på veggen!

På min hyttedo er det naturligvis også ukeblader beregnet til lesing. Jeg vil påstå at jeg har en meget doverdig samling blader med tematisk hovedvekt på kongelige brylluper. Man ser blant annet veldig tydelig hva som er bladet Se og Hørs Bryllupstittel med stor B - vedtatt en gang for alle:


En doverdig samlng.

Under ser dere at jeg ikke bare har blader med bryllupsreportasjer, men har tatt vare på andre vesentlige høydepunkter:


Viktige nyheter skal man ta vare på.

Til slutt lurer jeg på: Hva har de kongelige på hyttedoveggene sine?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar