torsdag 18. april 2013

Roger Mår

Min usynlige hyttevenn

Enda en hyttevenn

Her er han: Roger Mår, en nyoppdaget hyttevenn. Jeg har aldri sett ham, og bildet har jeg åpenbart ikke tatt selv, men etter alle sporene å dømme, er dette en kar som besøker hytta mi flittig. 

Hvem har noen gang sett en mår?
Spør folk du kjenner om de har sett mår. De vet vel knapt hva en mår er. I det hele tatt - når hører man egentlig om måren? Mår, liksom. Så uinteressant. Rev og ulv og bjørn og elg får masse oppmerksomhet, men måren forblir anonym. Snakker vi om diskriminering her? Bør måren kvoteres inn i lærebøker og naturprogrammer for å få den oppmerksomheten den fortjener?

Selv synes den nok at anonymiteten er helt OK. Den vil jo ikke bli sett. I likhet med så mange andre dyr er de mest aktive om natten. Feiginger.
Har en mistanke om at jeg aldri kommer til å se Roger. Men sporene røper ham. Og de ser slik ut:

Rogers spor

Det var da jeg tok dette bildet i vinter at jeg skjønte at det ikke bare var reven som rasket rundt på hyttetomta. Her var det rett og slett en tå for mye! På nettet fant jeg svaret: Mår. Overivrig som jeg ble, bestilte jeg prompte to bøker om dyrespor.  Jeg vil vite hvem som ferdes rundt hytta mi!

Nye sporbøker. Og revespor.

Jeg kan anbefale både "Dyr og sportegn" av Svein J Wik og Steve Halsetrønning (Tun) og "Dyrespor" av Verner Frandsen (Cappelen Damm). Den første er kanskje best for nybegynnere, og har - i motsetning til den andre boka - også bilder av dyrene. Her kan man også lære om dyrelort og annet snask.

Til glede for faste lesere: Dette betyr at føljetongen om de forvunnede pølsebitene fortsetter! Det er ikke bare Pus og Mikkel som spiser pølsebitene jeg legger ut, Roger forsyner seg godt han også. Det så godt som bevist, ettersom jeg etter påske fant mårspor der pølsebitene hadde ligget.

Pølse på trammen

Pølse borte

Snøen er nok borte neste gang jeg kommer meg på hytta, og da er det fuglelivet som vil stå i fokus. Har noen flyttet inn i fuglekassene? Rapport følger!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar