onsdag 28. november 2012

Oppklart steinmysteriumGir nesten julestemning, dette her.

Julerød stein


Er det nissen som har vært på ferde? Er det nissen som har gått rundt med malingspannet og slumset bonderød husmaling oppover hele lia? Er han sur fordi han ikke fikk nok grøt til jul, eller er det et forsøk på å pynte litt opp i skauen?
Jeg må ha lov til å spørre når jeg ser ser store og små områder med rød stein langs turstiene mine. Når frosten kommer og landskapet blir grått, svart og hvitt, trer rødfargen enda tydeligere frem. Hva er det egentlig? Er det selve steinen som er rød, eller er det noe mosegreier som vokser oppå? Uansett, vakkert er det.


Men noen steder lar rødfargen seg skrape av med neglene, så det er nok ikke selve steinen, men en form for belegg. Jeg har prøvd å google fenomenet med diverse søkeord, uten resultat. Men så kom det utmerkede bladet Hytteliv (nr.10/2012) meg til unnsetning.
Her er det en leser som spør om fenomenet. Leseren har rød stein på hyttetomta og synes rødfargen er skjemmende og har forsøkt å skrubbe den bort! "Det var jo voldsomt til aktivitet!" kommenterer Hyttelivs ekspert, og forklarer at det sannsynligvis dreier seg om fiolstein, som er en rød grønnalge.

En typisk indikasjon på at det er fiolstein, skal være at algen lukter svakt av fiol, særlig når den er fuktig. Og lukten avgis best om man gnir den fuktige overflaten kraftig med fingrene. Dette skal jeg teste ved første anledning!


At det er alger og/eller andre organiske greier på ferde, synes god på bildene under, der hva-det-nå-er skaper rene kunstverkene:


  
1 kommentar:

  1. Da har jeg lært noe nytt! Jeg har sett dette fargerike fenomenet og har undret meg.... Takk også for fantastiske bilder i hele november, Inger! Vakkert er bare fornavnet. En lengter ut!

    SvarSlett